Kontiolahden ja Enon kuparimalmiesiintymät olivat olleet tunnettuja jo 1800-luvun alusta lähtien. Herajoen ruukkiin on louhittu kuparimalmia Enon ja Kontiolahden alueelta, jolla kaikkiaan on ollut ainakin 16 pientä kaivosta, joista yksi oli Mäntykallio (tai Mäntylamminkallio). Mäntykalliolla on ollut louhintaa ainakin 1809-1814 ja 1838-1844. Alueen louhoksia ovat mm. Andrei ja Aatami.
Vuonna 1801 louhi ruotsalainen ruukinhoitaja Samuel Corneer Fiskarsin omistajan B. M. Björkmanin toimesta Enon pitäjässä bon kylän maalla olevia Jussinsuon ja Mäntylamminkallion (Mäntykallio) kuparimalmiesiintymiä.
Muutamaa vuotta myöhemmin pari venäläistä kauppiasta, Nabohvin ja Snjettkovin, louhivat Jussinsuota ja Keriniemellä sijaitsevaa Hopiavuorta; olivatpa he niiden varaan tehneet koesulatonkin Herajoelle, joka kuitenkin lopetti taloudellisten vaikeuksien vuoksi 1817.
Snjettkov sai työt uudestaan alkuun 1838 yhdessä nimineuvos Dankmskin kanssa. Herajoen kuparisulatto saatiin taas kuntoon, jopa sulatettiin hiukkasen kupariakin, kunnes toimettomuus ja rahapula pakottivat lopettamaan.
Lähde: NELJÄNNESVUOSISATA MAAMME KAIVOSTOIMINTAA 1885-1910 Kirjoittanut EEVERT LAINE
Kohteella syksyllä 9/2020
ART Gallery Kaivostutkijat
Sikovaaran louhos
Lähistöltä löytyy myös toinen kuparimalmiesiintymä ”Sikovaara”. Esiintymä löytyy Sikolammen itäpuolelta (alla olevassa kuvassa pieni nuoli koilliseen. HUOM! nykyisin Kalliolampi). Mäntykallioon verrattuna louhos oli erittäin pieni. Pari pientä ojan tapaista ja irtokiviä. Autolla pääsee melko lähelle.
Sijainti: N=6980237, E=652423
(ETRS-TM35FIN)
Tämän informaation tarjosi Kaivostutkijat
Jari
Katy
Hei, mahtavan kiinnostava tämä. Haluaisin tehdä retken tuonne. Mistä kuparisuonen tunnistaa? Onko tuo turkoosi kuparia? Luin, että täältä on löytynyt myös teneriittiä, josta saa kuparioksidia (esim. väriaineisiin). Tarvitsen sitä ja kuparia taideprojektiin. Mielelläni kuulisin jos sinulla on vinkkejä mistä sitä saada. Itse mielelläni kaivaisin sen, jos mahdollista. Toki maanomistajan luvan hankittuani.
kaivostutkijat
Kannattaa kysyä mielummin ehkä Pyhäsalmen kaivokselta, josta voisi kuparimalmia irrota helpommin.
Sininen väri viittaa kupariin. Jos joku osaa sanoa tarkan kemiallisen ketjun tuossa niin julkaistaan.