Perusta sinäkin oma Blogaaja.fi blogi ilmaiseksi >>
Formula 1 VPN-Suomi

Mäntykallion louhos

Kontiolahden ja Enon kuparimalmiesiintymät olivat olleet tunnettuja jo 1800-luvun alusta lähtien. Herajoen ruukkiin on louhittu kuparimalmia Enon ja Kontiolahden alueelta, jolla kaikkiaan on ollut ainakin 16 pientä kaivosta, joista yksi oli Mäntykallio (tai Mäntylamminkallio). Mäntykalliolla on ollut louhintaa ainakin 1809-1814 ja 1838-1844. Alueen louhoksia ovat mm. Andrei ja Aatami.

Vuonna 1801 louhi ruotsalainen ruukinhoitaja Samuel Corneer Fiskarsin omistajan B. M. Björkmanin toimesta Enon pitäjässä bon kylän maalla olevia Jussinsuon ja Mäntylamminkallion (Mäntykallio) kuparimalmiesiintymiä.

Muutamaa vuotta myöhemmin pari venäläistä kauppiasta, Nabohvin ja Snjettkovin, louhivat Jussinsuota ja Keriniemellä sijaitsevaa Hopiavuorta; olivatpa he niiden varaan tehneet koesulatonkin Herajoelle, joka kuitenkin lopetti taloudellisten vaikeuksien vuoksi 1817.

Snjettkov sai työt uudestaan alkuun 1838 yhdessä nimineuvos Dankmskin kanssa. Herajoen kuparisulatto saatiin taas kuntoon, jopa sulatettiin hiukkasen kupariakin, kunnes toimettomuus ja rahapula pakottivat lopettamaan.


Lähde: NELJÄNNESVUOSISATA MAAMME KAIVOSTOIMINTAA 1885-1910 Kirjoittanut EEVERT LAINE

 

Kohteella syksyllä 9/2020

Pienen parin kilometrin metsäsuunnistuksen päätteeksi löytyi pari uomaa, josta tämä suurin johti pääkalloluolalle. Tänne ei ole tietä perille…

Luolan suu löytyy Ruukkilammen pohjoispuolelta. Sijainti: N=6979263, E=652981 (ETRS-TM35FIN)

Itse louhittu luola on muutaman metrin pituinen.

Joku luolamies on sentään joskus tulistellut luolassa, joten paikka on joidenkin harvojen tiedossa.

Kvartsia ja kuparisuonia löytyy edelleen.

Louhintaa on tehty myös porauskalustolla, tai näytteenottoa varsinaisen louhinnan jälkeen.

Hieman rikkipitoista materiaaliakin taitaa olla.

Sivukivikasa on jo pikkuhiljaa sammaloitunut maastoon. Terrafamella Talvivaarassa taitaa olla piiiiiiiiitkä matka tähän pisteeseen.

Näin sitä löytyy Suomen metsiköiden keskeltä historian havinaa. Tänne ei moni Kolin samoilija eksy.

ART Gallery Kaivostutkijat

”Kalliomaalaus”

”Juonne”

”Suoni”

”Leväreikäinen”

”Sinä olet kuparitähti”

”Jään hehku”

”Jäätyvää”

”Kerma”

”Läpi valkoisen kiven”

 

Sikovaaran louhos

Lähistöltä löytyy myös toinen kuparimalmiesiintymä ”Sikovaara”. Esiintymä löytyy Sikolammen itäpuolelta (alla olevassa kuvassa pieni nuoli koilliseen. HUOM! nykyisin Kalliolampi). Mäntykallioon verrattuna louhos oli erittäin pieni.  Pari pientä ojan tapaista ja irtokiviä. Autolla pääsee melko lähelle.

Sijainti: N=6980237, E=652423
(ETRS-TM35FIN)

Tämän informaation tarjosi Kaivostutkijat

 Jari

Previous

Kiannanniemen koelouhos – Kuikankulta

Next

Pahtavaaran kultakaivos

6 Comments

 1. Nimetön

  Ny meni vähän nimet sekaisin kaivoksissa. Ja muutoinkin asenne kaivoksiin on pöyristyttävän yksipuoleinen. Lopettakaa tämä vääristely ja keskittykää tosiasioihin.

  • kaivostutkijat

   Olemme ehdottomasti yhtä yksipuolisesti mielipiteidemme kanssa kuin kaivosteollisuus tai kaivosintoilijat. Näyttäisikö kaivosteollisuus esimerkkiä vaikkapa kunnostamalla vanhat kaivoksensa omalla kustannuksellaan. Outokumpu Oyj voisi aloittaa ensimerkkinä. Tuli positiivisiakin blogeja!

   • Nimetön

    Noi kaivokset ovat oman ajan ja lainsäädännön tuotteita. Joten silloin on toimittu kuten laki sallii. Esim. metsäteollisuus on pilannut maata paljon enmmän, mutta sekin lain puitteissa… Joten ihan turha vinkua ja vaatia vastuuta, jos lain puitteissa on aikanaa toimittu. Ois hyvä sivusto, jos ois ees vähän ammattimaisemmin tehty. Ja ilman Outokumpua, ei olisi suomi aika erillainen maa. Ottakaa asioihin vähän perspektiiviä, POJAT.

    • kaivostutkijat

     Näinhän se menee Kaivosmiehet ovat miehiä ja pikku pojat poikia! =D

     • Nimetön

      Kuten oletinkin, loppuu argumentit teillä tähän. Omia mieleipiteitä voi esittää, mutta turha on suomen ympäristöongelmia yhden teollisuuden alan piikkiin laittaa. Mutta pistätkää sivut sellaiseksi, että kaivoksista fiksut jutut ja ympäristöongelmat omana osiona ja mainitkaa että on toimittu silloisen lain puitteissa. Ja miten ongelmat ovat ratkaistavissa. Ja myös alueen tilan ennen kaivostoimintaa olisi hyvä mainitä. Sulfideja siellä on ollut miljoonia vuosia ja rautaa, josta teilla raflaavia kuvia, mutta vaarallista se ei ole…. Eli kun odsaamista löytyy niin ammattitaitoa mukaan, niin hyvää tulee.

     • kaivostutkijat

      Näihän sitä on väitettykin, että kaivosteollisuus on kaiken pahan alku ja juuri?! Kaikkihan on kerrassaan loistavasti hoidettu ja varmaan jatkossakaan ei ole minkäänlaista ongelmaa vaikkapa akkuklusterin osalta odotettavissa… koirat haukkuu, mutta karavaani kulkee

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ilmaisen julkaisemisen puolesta: Blogaaja.fi