Karhunsaaren vanha kiisumalmikaivos
Toukokuussa 1921 Finska Mineralaktiebolaget eli Suomen Mineraaliosakeyhtiö teki valtauksen nimeltä Karhulan kaivospiiri numero yksi. Kaivospiiri määriteltiin 178 metriä pitkäksi ja leveäksi, pinta-alaltaan 31684 neliömetriksi. Kaivos sijaitsi Liperin Karhunsaaressa Suovaaran kukkulalla. Kaivoksesta tehtiin rikin ja kuparin louhintayrityksiä vuosina 1923-1924. Pitkin Suovaaran rinnettä löytyy muistona kaivostoiminnasta monenmoisia kuoppia, kaivantoja, uria ja kivetty penger lastauspaikalle. Kaivostoiminta loppui käytyään liian kalliiksi. Hevosilla malmin kuljetus ei ollut tehokasta ja kaivoskäytävään tulviva vesi aiheutti omat ongelmansa.
Kokonaislouhinta oli 4725 t, josta malmin osuus 3150 t. Malmin rikkipitoisuus oli 37%.
Lähteet:
- Kotiseutu-uutiset 28.7.1994
- GTK hakku
- Die Kieserzlagerstatte von Karhunsaari in Nordkarelien, Finnland, 1933
- UBER DIE GESCHIEBEVERFRACHTUNG: IN NORDKARELIE, 1955
- Kansalaisen karttapaikka.
Suomen Mineraali Osakeyhtiö – Finska Mineral Aktiebolag:
Yhtiö osti 1917 Suomen Asbesti Oy:n (Tuusniemi) ja siten Paakkilan asbestikaivoksen Tuusniemessä. Suomen Mineraali Oy omisti lisäksi myös maasälpä-, talkki- ja piimaalouhoksia. Valmisti Tapanilan ja Muijalan tehtaillaan asbestisementtilevyjä talojen ulkoseiniä ja kattoja varten sekä eristysmassoja.Yhtiön perustajan, Oy Telko Ab:n (Ab Finlands Industrikontor) omistusosuus vaihteli 65 ja 78 % välillä. 1959 Paraisten Kalkkivuori Oy osti 100 % yhtiöstä. Fuusioitu Paraisten Kalkkivuori Oy:hyn 1959. Suomen Mineraali Oy. Asbestikaivos suljettiin 1975.
Lähde: https://www.porssitieto.fi/osake/lisaa/smineraali.shtml
Karhunsaaressa 3/2020
Gallery Kaivostutkijat – Hetki Karhunsaaressa
Uraanin etsintää Liperissä
Tausta-aineistosta löytyi GTK:n tutkimusselostus, jonka mukaan Karhunsaaressa on tehty myös uraaninetsintää 60-70-luvuilla, ja pienimuotoisia koekuoppia etsinnän yhteydessä.
Outokumpu Oy:n Malminetsinnän, kauppa- ja teollisuusministeriön tuella, 1974 aloittaman ”Uraani-fosforiprojektin” yhtenä kohteena olivat yhtiön 60-luvulla löytämät uraani-fosforiesiintymät.”Uraani-fosforiprojektia” jatkettiin vuoden 75 jälkeen uraani-fosforiesiintymien tutkimuksena Geologian tutkimuskeskuksessa, vuoteen 78 kauppa- ja teollisuusministeriön erityisrahoituksella.
Autiovaaran laen paljastumissa radioaktiivinen vyöhyke on 10 . . .50 m leveä ja 350 m pitkä.
Autiovaaran paljastumista ja lohkareista otettujen palanäytteiden keskimääräiset uraani- ja fosforipitoisuudet ovat alhaiset, 0,011 % Uraania ja 2 % fosforia.
Esiintymät ovat pitoisuuksiltaan liian alhaisia ja kooltaan liian vähäisiä kelvatakseen taloudellisiksi malmiaiheiksi.
Lähde: GTK, Liperinsalon uraani-fosforiesiintymät Liperissä, 23.3.1990
Tämän kaivosmatkan tarjosi Kaivostutkijat
Jari
Vastaa